Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Κινητό σχολείο: Mobile School



Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Νοεμβρίου 2009 με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS και εφαρμόζεται σε περιοχές όπου παρατηρούνται παιδιά πουν ζουν ή εργάζονται στο δρόμο.

Βασικός στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε με μεθοδευμένη προσπάθεια τα παιδιά που μειονεκτούν κοινωνικά και περνούν πολλές ώρες της ημέρας σε δημόσιους χώρους (πλατείες, δρόμοι κ.λ.π.) και να οργανώσουμε μαζί τους εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για την υποστήριξη των παιδιών του δρόμου  στο «φυσικό» περιβάλλον τους και για την κοινωνική εργασία παρέμβασης street work.
Βασικός στόχος του είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών μέσα από την άτυπη εκπαίδευση και το παιχνίδι, όπως και η ανανέωση της ευκαιρίας για την ένταξη στη σχολική διαδικασία.

Το κινητό σχολείο διαθέτει δέκα πίνακες. Πάνω σε αυτούς τους πίνακες τοποθετούνται τα εκπαιδευτικά panels τα οποία είναι 250 στον αριθμό και χωρίζονται στις εξής κατηγορίες - στόχους:

  • Αλφαβητισμός, γλωσσικές ασκήσεις και μαθηματικά

  • Δημιουργική θεραπεία

  • Εκπαίδευση σε θέματα υγείας (ναρκωτικά, κακοποίηση κλπ)



  • Εκπαίδευση μέσω παιχνιδιού


Γενικές πληροφορίες για το Κινητό σχολείο:




Το Mobile School είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από τη Βελγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Mobile School» το 1996 για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν ή εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον.

Τα πρώτα κινητά σχολεία εφαρμόστηκαν το 2000 στη Γουατεμάλα και τη Βολιβία. Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες παιδιά του δρόμου υποστηρίχθηκαν από τις δραστηριότητες του  καθώς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης το έχουν εντάξει στις δράσεις τους (Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Κονγκό, Τανζανία, Νικαράγουα, Εκουαδόρ, Καμπότζη).

Επικοινωνία:
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ
Ζαλίκη 2, Τ.Κ. 54630
Τηλ. & Fax: 2310 228850, 227311
e-mail: arsiskyn@gmail.com
Υπεύθυνη: Μαριάνθη Μότα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου